Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 22

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
537
Fonalra függesztett 5 cm oldalhosszúságú kocka etilalkoholba teljesen bemerül.
a. mennyi a kiszorított etilalkohol tömege, ha sűrűsége 790 kg/m³?
b. mennyi a kocka anyagának sűrűsége, ha levegőben 2-szer nagyobb erővel kell
tartani a kockát, mint etilalkoholban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

a,

A kocka térfogata

V = `a^3` = `5^3` = 125 `cm^3` = 0.125 `m^3`

A kiszorított etanol térfogata is 125 `cm^3`, ennek a tömege:

`m_("etanol")` = `rho*V` = `790*0.125` = 98,75 g

b,

A kocka súlya: (megegyezik a tartóerővel a levegőben)

`F_s` = `m*g` = `rho_t*V*g` = `0.125*10*rho_t` = `1.25*rho_t`

A kockát feleannyi, azaz `0.625*rho_t` erővel kell tartani etanolban.

A kettő különbsége a felhajtóerő: `0.625*rho_t`

`F_f` = `V_t*rho_f*g` = `0.125*0.79*10` = `0.625*rho_t`

`rho_t` = 1,58 `g/(cm^3)` = 1580 `(kg)/m^3`
0