Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 21

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
2382
U alakú cső alján higany van. Milyen magasan töltöttünk vizet az egyik szárába, ha a
higanyszintek különbsége 2 cm lett? A víz sűrűsége 1000 kg/m³, a higany sűrűsége
13600 kg/m³.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Ha a jobb oldali csőbe öntjük a vizet, akkor a bal oldaliba a higany kicsit megemelkedik.
Ha a jobb oldali cső higany-víz határvonalát vesszük, ezen a szinten a cső két oldalán a nyomás ugyanakkora a csőben.
A bal oldali csőben ezen szint fölött egy kis higany, a jobb oldali csőben pedig víz van.
A két folyadék szintkülönbsége 2 cm.
Írjuk fel a 0. szintre a hidrosztatikai nyomást (a levegő külső nyomásától eltekinthetünk...)
Bal oldal (h a 0 szinthez képest magasabb higanyoszlop magassága)
`p_" bal"=ρ_" higany"*g*h`
Jobb oldal
`p_" jobb"=ρ_" víz"*g*(h+Δh)`
A két oldalon a nyomás egyenlő
`ρ_" higany"*g*h=ρ_" víz"*g*(h+Δh)`
Megoldva h-ra
`h=ρ_" víz"/(ρ_" higany"-ρ_" víz")*Δh`
`h=0.00158730158\ m ∼1.6\ mm`
`color(red)"Innen a víz magassága 2 cm+0.16 cm=2.16 cm"`
0