Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vízszintes hajítás

Főoldal » Középiskola » Fizika
1100
1m magasból mekkora sebességgel kell egy testet vízszintesen elhajlítani hogy 8m/s sebességgel érjen földet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
v = 8 `m/s`

Felbontjuk a sebességet vízszintes és függőleges komponensre.

A vízszintes irányú komponens egyenletes mozgás, a függőleges irányú egyenletesen gyorsuló.

Függőleges:

`s_y` = `g/2*t^2`

t = `root()((2s)/g)` = `root()(2/10)` = 0,447 s

`v_y` = `g*t` = `0.447*10` = 4.47 `m/s`

`v_x` = ?

Az eredő sebességre felírhatjuk a pitagorasz tételt:

`v^2` = `v_x^2` + `v_y^2`

`v_x` = `root()(v^2-v_x^2)` = `root()(8^2-4.47^2)` = `root()(44)` = 6,63 `m/s`

6,63 `m/s` sebességgel kell elhajítani.
0