Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 08

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
750
Emelődaru kábele 100kN terhelést bír el.
a. mekkora maximális tömegű testet emelhetünk fel 2 m/s² gyorsulással, a kábel elszakadása nélkül?
b. mekkora erő feszíti a kötelet, ha egy 1200kg-os betonlapot 5 m/s² gyorsulással engedünk lefelé?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
a,

A kábelre ható erő:

`F_s` = `m*g` és `F_h` = `m*a`

`m*(g+a)` = 100000

m = `100000/12` = 8333 kg

b,

F = `m*(g-a)` = `1200*(10-5)` = 6000 N
0