Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika.32

Főoldal » Középiskola » Fizika
470
egy vonat 108 km/h nagysagu sebesseggel halad egy hosszu fallal parhuzamosan.Egy utas elsut egy pisztolyt,a visszhangot 2s-mal kesobb hallja.A hang sebessege 340 m/s.Milyen tavol van a fal a sintol?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Csatoltam egy illusztrációt (paint képességeimmel szerkesztve), hogy látsd, mi történik. Amíg az ember megteszi az `x` távolságot, addig a hang elmegy a falig és onnan visszaverődik.

Az ember egyenes vonalú egyenletes mozgást végez, így felírható, hogy
`x=v*t=30*2=60" m"`
`=> x/2=30`

A hang a falat `t/2=1" s"` idő alatt éri el, mivel pályája szimmetrikus. Ez azt jelenti, hogy hang a falig `340/1=340" m"`-t tesz meg.
Ekkor van egy derékszögű háromszög, melynek egyik befogója `x/2=30`, másik befogója `d` és átfogója `340`. Felírható rá a Pithagorasz tétel:
`340^2=30^2+d^2`
`d=sqrt(340^2-30^2)=338.67 " m"`

Szerintem ez a megoldás, bár elég nagy számnak tűnik. Mondjuk a 2 másodperc is elég hosszú időtartam, ha hangot vizsgálunk. Mindenesetre nem látok a gondolatmenetbe hibát, de ha valaki más megoldást kap, akkor kommenteljen, hogy kapjak róla értesítést.

EDIT:
Kihagytam, hogy `108"km"/"h"=30"m"/"s"`
Módosítva: 6 éve
0