Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3104
Most kétszer olyan idős vagyok, mint te voltál akkor, amikor én annyi idős voltam, mint te most. Amikor pedig te leszel annyi idős, mint én most, akkor ketten együtt éppen 63 évesek leszünk. Hány éves vagyok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Most én x éves vagyok, te y éves. Amikor te `x/2` éves voltál, én y éves voltam. A különbségünk mindig ugyanannyi (míg élünk).

x-y = y- `x/2`

`3/2*x` = 2y

y = `3/4*x`

A kettőnk korkülönbsége x-`3/4*x` = `1/4*x`

A második rész: Amikor te leszel x éves, akkor én x+`1/4*x` = `5/4*x` éves leszek.

x+ `5/4*x` = `9/4*x` = 63

x= `63/9*4` = 28

Ellenőrzés:

28 éves vagyok, te 21 éves (különbség 7). Amikor te 14 éves voltál, akkor voltam én 21, mint te most. Amikor te 28 leszel, akkor én 35 leszek, a kettő együtt 28+35=63.
0