Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlettel megoldható szöveges feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1951
Atlétikaedzésen a 400 m hosszú kör alakú pályán Mari 18km/h, Feri 22 km/h futott.
a) Ha a pálya ugyanazon pntjáról indulnak, azonos irányba indulnak, akkor mikor körözi le Feri Marit, és hány kört tesznek meg ez alatt?
b) Ha a pályan ugyanazon pontkjáról ellentétes irányba indulnak, akkor hány perc múlva találkoznak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1

Feri fut x+1 kört, Mari x kört. Ezek rendre `(x+1)*0.4` km és `x*0.4` km

Az idejük megegyezik (t = `s/v`), Ferié: t = `(0.4*(x+1))/22`

Marié: t = `(0.4*x)/18`

`(0.4*(x+1))/22` = `(0.4*x)/18`

x = 4.5 kör

Amíg Mari 4.5 kört futott, addig Feri 5.5 kört.

Mindez bekövetkezett `(0.4*4.5)/18` = 0.1 óra = 6 perccel az indulás után.

b,

Ha szembe futnak, akkor együtt tesznek meg 400 m-t (0.4 km-t)

Mari megtesz `s_M` = `v_M*t` = 18t km-t

Feri megtesz `s_F` = `v_F*t` = 22t km-t

40t = 0.4

t = 0.01 óra = 36 s = 0.6 perc

36 másodperc (0,6 perc) múlva találkoznak, ha szembe futnak.

1