Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sav-bázis, ph feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
485
Hány mólnyi sósav gázt kell elnyeletni 100,0 cm^3 0,200 mol/dm^3 koncentrációjú ammónia oldatban, hogy a pH 2,00 legyen? A gáz bevezetése során nem változik az oldat térfogata. (Az ammónia disszociációs állandója 1,80*10^-5)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, pH, sav, bázis, savbázis
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`NH_3` + `HCl` = `NH_4Cl`

Itt most mindegy a disszociációs állandó, mert annyira savas az oldat, hogy az elnyeletett sav egy része a semlegesítésre megy el, a többi pedig ott lesz szabadon és az okozza ezt a pH-t.

Egyszer: az ammónia semlegesítéséhez szükséges:

100/1000*0.2 = 0.02 mol HCl

Ha a pH = 2, akkor `c_(H^+)` = `10^(-2)` `(mol)/(dm^3)`

100 `cm^3` oldatban ez 0.001 mol HCl

Összesen szükséges tehát 0.021 mol HCl.
0