Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
495
A képen szereplő feladatok A példáját kell megoldani.
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


189 A

`M_(N_2)` = 28 `g/(mol)`

`M_(H_2)` = 2 `g/(mol)`

A moláris tömegből a mol%-os (térfogat%-os) összetételt tudjuk kiszámolni.

100 mol elegyben van x mol nitrogén és 100-x mol hidrogén

`M_("elegy")` = `(M_(N_2)*n_(N_2)+M_(H_2)*n_(H_2))/(n_("összes")`

`(28*x+2*(100-x))/100` = 10

x = 30,77

30,77 mol% (tf%) nitrogént és 100-30,77=69,23 mol% (tf%) hidrogént tartalmaz a gázelegy.

30,77 mol nitrogén az `30.77*28` = 861,56 g nitrogén

69,23 mol hidrogén az `69.23*2` = 138,46 g hidrogén

Ez összesen 861,56+138,46 = 1000,02 g elegy

1000,02 g elegyben van 861,56 g nitrogén

100 g elegyben van `100/1000.02*861.46` = 86,14 g nitrogén

Az elegy 86,14 tömeg% nitrogént és 100-86,14 = 13,86 tömeg% hidrogént tartalmaz.


190

A


A térfogatból ki tudjuk számolni, hogy hány mol a gázelegy.

1 mol gázelegy térfogata standard körülmények között 24.5 `dm^3`

hány mol lesz 76.56 `dm^3`

x = `76.56/24.5` = 3,125 mol

Mindez 15 g, tehát a moláris tömege `15/3.125` = 4.8 `g/(mol)`

`M_("elegy")` = `(M_(CH_4)*n_(CH_4)+M_(H_2)*n_(H_2))/(n_("összes")` = `(y*16+(100-y)*2)/100` = 4,8

y = 20

Az elegy 20 mol% (tf%) metánt és 80 mol% hidrogént tartalmaz.


20 mol metán az `20*16` = 320 g

80 mol hidrogén az `80*2` = 160 g

összesen 320+160 = 480 g gázelegy

480 g elegyben van 320 g metán

100 g elegyben van `100/480*320` = 66,67 g metán

Az elegy tömeg%-os összetétele:

66.67 tömeg% metánt és 33,33 tömeg% hidrogént tartalmaz.

191.

`M_("elegy")` = `rho(rel)*M_(H_2)` = `23.75*2` = 47.5 `g/(mol)`

`M_(C_3H_8)` = 44 `g/(mol)`

`M_(C_4H_(10))` = 58 `g/(mol)`

`M_("elegy")` = `(M_(C_3H_8)*n_(C_3H_8)+M_(C_4H_(10))*n_(C_4H_(10)))/(n_("összes")` = `(x*44+(100-x)*58)/100` = 47.5

x = 75

Az gázelegy 75 mol% propánt és 25 mol% butánt tartalmaz.

75 mol propán az `75*44` = 3300 g

25 mol bután az `25*58` = 1450 g

Ez összesen 3300+1450 = 4750 g

4750 g elegyben van 3300 g propán

100g elegyben van `100/4750*3300` = 69,47 g propán.

Az elegy tömeg%-os összetétele:

69,47 tömeg% propán és 100-69,47= 30,53 tömeg% bután.
1