Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Kémia 10.osztály

Főoldal » Középiskola » Kémia
424
A képen csatolt feladat megoldásában szeretnék segítséget kérni.
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(CH_4)` = 16 `g/(mol)`

`M_(O_2)` = 32 `g/(mol)`

Ha azonos tömegű a metán és az oxigén, akkor 50 tömeg% metánt és 50 tömeg% oxigént tartalmaz.

100 g elegyben van 50 g metán, ez `50/16` = 3,125 mol

50 g oxigén az `50/32` = 1,5625 mol

Együtt 3,125+1,5625 = 4,6825 mol

4,6825 mol elegyben van 3.125 mol metán

100 mol elegyben van `100/4.6825*3.125` = 66,67

A gázelegy mol%-os összetétele (gázoknál a térfogat%-os összetétel ugyanaz):

66,67 mol% metán, 33.33 mol% oxigén.

Moláris tömeg:

`M_("elegy")` = `(M_(O_2)*n_(O_2)+M_(CH_4)*n_(CH_4))/(n_("összes")` = `(66.67*16+33.33*32)/100` = 21,33 `g/(mol)`


B,


`M_(N_2)` = 28 `g/(mol)`

`M_(NH_3)` = 17 `g/(mol)`

100 g elegyben van 40 g nitrogén és 60 g ammónia

Az elegy tömeg%-os összetétele: 40 tömeg% nitrogén, 60 tömeg% ammónia


100 g elegy: `40/28` = 1.43 mol `N_2`

`60/17` = 3,53 mol `NH_3`

Ez összesen 1,43+3,53 = 4,96 mol elegy.

4,96 mol elegyben van 1,43 mol nitrogén

100 mol elegyben van `100/4.96*1.43` = 28,83 mol nitrogén

Az elegy mol%-os összetétele: 28,83 mol% (térfogat%) nitrogén, 100-28,83=71,17 mol% (térfogat%) ammónia.

Moláris tömeg:

`M_("elegy")` = `(M_(N_2)*n_(N_2)+M_(NH_3)*n_(NH_3))/(n_("összes")` = `(28*1.43+17*3.53)/4.96` = 20,17 `g/(mol)`
1