Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika doga

Főoldal » Középiskola » Fizika
747
Mennyi hőt von el a hűtőgép a 8g tömegű 20 C hőmérsékletű víztől,miközben -5C-os hőmérsékletű jégkockát fagyaszt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Víz fagyáshője: 335 kj/kg = 335000 J/kg
Víz fajhője 4160 J / (kg*K)
Jég fajhője: 2100 J / (kg*K)

m = 8 gramm = 0.008 kg

3 lépésből áll a feladat:
#1. 8 gramm víz lehűtése 20 fokkal.
Q₁ = tömeg * hőmérsékletváltozás * víz fajhője = 0.008 * 20 * 4160 = 66,56 J

#2. 8 gramm víz megfagyasztása.
Q₂ = tömeg * fagyáshő = 0.008 * 335000 = 2680 J

#3. 8 gramm jég hűtése 5 fokkal
Q₃ = tömeg * hőmérsékletváltozás * jég fajhője = 0.008 * 5 * 2100 = 84 J

Szükséges hő: összeadod Q₁, Q₂ és Q₃-at.
0