Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
723
Korábban a legelterjedtebb képernyő képarány 4:3 (szélesség :magasság) volt, míg manapság a mozifilmek miatt a 16:9-es arány egyre népszerűbb?
Második fele:Ha egy 4:3 képarányú képernyőn nézünk egy 16:9 képarányú filmet, a kép tetején és alján egy-egy fekete csík látható, mert a képernyő szélességéhez igazodik a film?

Kérdés:Hány százaléka fekete ekkor a képernyőnek? Mi a helyzet fordított esetben, azaz ha egy 16:9-es képernyőn egy 4:3-as filmet nézünk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a,

A tévé szélessége a, magassága b (1. ábra).

Ekkor a:b = 4:3

A 16:9-es tévé szélessége a, magassága c. a:c = 16:9

Amit mi keresünk: A fekete terület hogy aránylik teljes területhez:

`[a*(b-c)]`:`(a*b)` = (b-c):b = 1-`c/b` =

1-`((a:b)/(a:c))` = 1-`(4/3/16/9)` =

1-`(4/3*9/16)` = 1-`3/4` = `1/4` = 0.25

A képernyő 25%-a fekete csík (optimális esetben fele alul, fele felül).

b,

Ha fordítva van (2. ábra):

a:c = 16:9

b:c = 4:3

`[c*(a-b)]`:`(c*a)` = `(a-b):b` = `a/b`-1 = `(a:c)/(b:c)`-1 = `(16/9)/(4/3)`-1 = `4/3`-1 = `1/3` = 0.33

A képernyő 33 %-a fekete csík.
0