Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Rugalmassági erő

Főoldal » Középiskola » Fizika
661
s.o.s. sürgős
Egy elhanyagolható tömegű rugóra az ábrán látható módon két,egyenként 50 N nagyságú erő hat.Az erők iránya a függőlegessel 30 fokos szöget zár be.A rugó rugalmassági állandója k=1000 N/m,tömege elhanyagolható. Ha a rendszer nyugalomba van,határozd meg a rugóban fellepő rugalmassági erőt és a rugó megnyúlását. Az ábrát mellékeltem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
A rugó megnyúlásáért az Y erő komponensek a felelősek. Ebben az esetben ezek az erők 50N*cos30=43,3N, de mivel kettő ilyen erő van ezért felszorozzuk 2-vel 43,3x2=86,6N Nyugalomban pont ekkora erő ébred a rugóban (csak ellentétes irányban). Így, hogy tudjuk a rugóban ébredő erőt, az F=D*y összefüggést átrendezve megkapjuk, hogy 86,6N/1000N/M=0,087 méter, vagy másképpen 8,7cm.
0

Mivel,hogy meg nem tanultul a sin a megoldás csak is a következő ;Egyenlő oldalú háromszög Pitagorasz tétele;a*2=b*2+c*2 ,ahonnan a c*2=a*2-b*2 vagyis c*2=10*2-5*2=100-25=75,c=[gyök]75[/gyök]=8.66 N ez a rugóban eredő erő F=D*Y=86,6 N/1000 N/m=0.087 m.=8,7 cm
0