Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Még mindig matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1402
Egy háromszög oldalai egy mértani sorozat szomszédos tagjai. Legrövidebb oldalának hossza 64 cm, a kerülete pedig 244 cm. Mekkora a háromszög másik két oldala?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az oldalak: 64, 64q, `64q^2` cm.

64+64q+`64q^2` = 244 = `64*(1+q+q^2)`

1+q+`q^2` = `244/64` = 3,8125

`q^2`+q-2,8125 =0

`q_1` = -2.25 (negatív lenne a második oldal)

`q_2` = 1.25

`a_2` = `a_1*q` = `64*1.25` = 80

`a_3` = `a_2*q` = `80*1.25` = 100

A másik két oldal: 80 és 100 cm.
1