Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika viszkozitás gráf

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
465
Sziasztok! Tudnátok segíteni az alábbi feladatban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A Stokes-törvény szerint a folyadék által a golyóra kifejtett súrlódási erő:

`F=6 pi eta r v`

Állandósult sebesség esetén az eredőerő nulla, tehát a fenti erő megegyezik a nehézségi erő és a felhajtóerő különbségével:

`m_\text{golyó}g - m_\text{olaj} g = 6 pi eta r v`

`(rho_\text{golyó} - rho_\text{olaj})*V_\text{golyó}*g = 6 pi eta r v`

`(rho_\text{golyó} - rho_\text{olaj})* 4/3 pi r^3*g = 6 pi eta r v`

`(rho_\text{golyó} - rho_\text{olaj})* r^2*g = 9/2 eta v`

`v = (2gr^2(rho_\text{golyó} - rho_\text{olaj}))/(9eta)`

A grafikon alapján az olaj adatai kb. `rho_\text{olaj}~~0.839 \text{g}/\text{cm}^3` és `eta~~150\text{mPas}`, ezt behelyettesítve az esési sebesség kb `v~~ 2.41 \text{m}/\text{s}`.
1