Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Százalékszámítással megoldható feladatok

Főoldal » Általános iskola » Matematika
566
Egy textilüzem két műhelyben együttesen egy hónap alatt 12 400 m2 vásznat szőttek. a munka jobb megszervezésével az első műhelyben 12%-kal, a másikban 8%-kal növelték a termelésüket. Így a következő hónapban az első műhely dolgozói 798 m2-rel több vásznat szőttek, mint a másik műhely dolgozói. Hány m2 vásznat termelt ebben a hónapban a két műhely együtt és külön-külön?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyik műhely termel x m2-t, a másik 12400-x m2-t.

A következő hónapban az egyik műhely termelt 1,12x m2-t, a másik műhely 1.08*(12400-x) m2-t.

1.12x-798 = 1.08(12400-x)

1.12x-798 = 13392-1.08x

2.2x = 14190

x = 6450

Az egyik műhely 1.12*6450 = 7224 m2 vásznat termelt, a másik műhely 1.08*(12400-6450) = 6426 m2 vásznat termelt, együtt 7224+6426 = 13650 m2 vásznat termeltek.
0