Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy henger palástja ?

Főoldal » Középiskola » Matematika
850
Egy henger palástja 100cm2 területű téglalap.A henger magassága 10cm mekkora a felszíne térfogata ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a henger palástja az alábbi képlettel számolható: 2 * π * r * h
ahol r az alap sugara, h pedig a magasság
az esetünkben
h = 10 cm
tehát:
100 = 2 * π * r * 10
5 = π * r
r = 1.59 cm

Térfogat képlete:
V = π*r²*h = π*1,59²*10 = 79,38 cm³
Felszín képlete:
S = palást(ez már adott) + 2 * henger alapja = 100 cm² + 2*r²π =
100 + 15,88 = 115,88 cm²
0