Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Logaritmus

Főoldal » Középiskola » Matematika
1081
A j, m, n feladatokban szeretnék segítséget kérni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
És mi a konkrét feladat? :D
0

Egyszerű logaritmus azonosságokat kell alkalmazni konkrétan mit nem tudsz?
0

Leírom az n megoldását a többit is ez alapján kell megcsinálni.

K: 3x+1>0
x>-1/3

5x-1>0
x>1/5

log8(3x+1)+log8(5x-1)=4/3
log8(3x+1)(5x-1)=log816

a logaritmusfüggvény szigorú monotonitása miatt:
15x2+2x-1=16
15x2+2x-17=0

x1;2=-2+-  4-4x15x(-17) /2 =
x1=15; x2=17
A kikötés alapján mindkét megoldás jó
0