Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mátrix inverz számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
881
A = 2 0 0
-1 -1 2
-1 0 3
Hogyan tudom a függvény inverzét kiszámítani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Most mátrix vagy függvény inverze a kérdés?

Mert ha mátrixé, akkor azt az A-1 mátrixot keressük, amelyre A*A-1=E, ahol E a megfelelő dimenziójú egységmátrix (esetünkben 3x3-as).

Az inverzet Gauss-eliminációval lehet elvégezni, amennyiben a mátrix determinánsa nem 0:

Det(A)=2*(-1)*3+0*2*(-1)+0*(-1)*0-2*2*0-0*(-1)*0-0*(-1)*(-1)=-6, tehát biztos, hogy van inverze.

A következő bővített mátrixot írjuk fel:

2 0 0 | 1 0 0
-1 -1 2 | 0 1 0
-1 0 3 | 0 0 1, és addig sakkozunk a Gauss-eliminációval, amíg az egységmátrix nem jelenik meg a bal oldalon, ekkor a jobb oldalon található mátrix lesz az inverz.
1