Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek algebra-hatványozás

Főoldal » Középiskola » Matematika
472
ezt a feladatot nem tudtam megoldani, nagyon halas lennek annak aki eltudna magyarazni!<3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`(2^(-1)*a^3*b^(-4))/(3^3*(a^(-2)*b)^3)`

Ismerni kell hozzá néhány alapszabályt:

- Negatív kitevőjű hatvány: A szám reciprokát kell a pozitív kitevővel hatványozni. A mi esetünkben `2^(-1)` = `(1/2)^1` = `1/2`
- Szorzat hatványa: a tagok hatványának szorzata. Itt: `(a^(-2)*b)^3`= `a^(-2*3)*b^3` = `a^(-6)*b^3`
- Hatvány hatványa: (lásd az előzőnél) A kitevőket összeszorozzuk és arra emeljük a számot.
- Azonos alapú hatványok szorzata (hányadosa): A közös alapot vesszük és a kitevőket összeadjuk (kivonjuk).

Itt érdemes a nevezőt először eltüntetni:

= `(2^(-1)*a^3*b^(-4))*(3^(-3)*a^6*b^(-3))` = `(1/(27*2))*a^9*b^(-7)` = `a^9/(54*b^7)`
0