Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Komplex számos feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
672
(1-i)^5 komplex szám képzetes része
A: 2
B: -2
C: 0
D: egyik sem

A megoldás mellett kíváncsi lennék arra is, hogy ezt hogyan kell megoldani! Köszi!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Binomiális tétellel kell kibontani:

(1-i)⁵=(5 alatt a 0)*1⁵-(5 alatt az 1)*1⁴*i+(5 alatt a 2)*1³*i²-(5 alatt a 3)*1²*i³+(5 alatt a 4)*(1*i⁴)-(5 alatt az 5)*i⁵, ezt végigszámoljuk tagonként:

(5 alatt a 0)*1⁵=1
(5 alatt az 1)*1⁴*i=5i
(5 alatt a 2)*1³*i²=-10
(5 alatt a 3)*1²*i³=-10i
(5 alatt a 4)*1*i⁴=5
(5 alatt az 5)*i⁵=i, tehát

1-5i-10+10i+5-i=-4+4i, ennek a képzetes része 4.
2