Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon sürgős. Matek 8. o versenyfeladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
394
petinek meg kell tennie egy bizonyos nagyságú utat. Első nap megteszi at út 1/8-adát másnap még 24 km-t. Így két nap alatt útjának egynegyed részét tette meg.

a) Számitsd ki az út hosszát.
b) Hány kilométert kell még megtennie a hátralévő napokon.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a,

1. nap: `1/8`x.

2. nap :24 km

1. + 2. nap: `1/4`x.

`1/8`x+24 = `1/4`x (szorozd mindkét oldat nyolccal, az a legegyszerűbb)

x + `(24*8)` = 2x (mindkét oldalból kivonsz x-et)

x = `(24*8)` = 192

A teljes út 192 km.

b,

Eddig megtette az út `1/4`-ét, akkor hátravan még az út 1-`1/4` = `3/4`-e.

`3/4`*192 = 144 km van még hátra.
0