Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
5100
Egy derékszögű háromszög oldalai egy számtani sorozat egymást követő tagjai. a háromszög területe 150 négyzetcentiméter. Mekkorák az oldalak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyenek az oldalak: a-d, a a+d.

Pitagorasz:

I. a²+(a-d)²= (a+d)²

terület:

II. `("a"·("a"-"d"))/2` = 150

I. 2a²-2ad+d² = a²+2ad+d²

a² =4ad

a=4d

II. 3d·4d = 300

d=5 cm

a= 4·5 = 20 cm

A háromszög oldalai: 3d= 15 cm, 4d=20 cm, 5d= 25 cm
0