Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozzuk meg azt a két jegyű számot, amelyben az egyesek száma 2-vel nagyobb a tízesek számánál, és ha a számot megszorozzuk a számjegyeinek összegével, akkor 144-et kapunk. Melyik ez a szám?

Főoldal » Középiskola » Matematika
3255
Sziasztok. Tudnátok segíteni ebben a szöveges feladatban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Határozzuk meg azt a két jegyű számot, amelyben az egyesek száma 2-vel nagyobb a tízesek számánál, és ha a számot megszorozzuk a számjegyeinek összegével, akkor 144-et kapunk. Melyik ez a szám?

`(x*10+x+2)*(x+x+2)=144`
`(11x+2)(2x+2)=144`
`22x^2+22x+4x+4=144`
`22x^2+26x-140=0`
ha megoldod a másodfokú egyenlet megoldóképletével egy negatív törtszámot, és a 2-t kapod meg eredménynek...mivel tört nem lehet számjegy, ezért a megoldás a 24-es szám, 6*24=144
0