Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Alumínium klorid

Főoldal » Általános iskola » Kémia
739
Szia!Segítséget szeretnék kérni..
Hány gramm alumínium kloridot lehet előállítani 2,7 gramm alumíniumból
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A reakcióegyenlet:

4Al + 3O2 -> 2Al2O3

Jól látható, hogy 4 mól alumíniumból keletkezik 2 mol alumínium-klorid.
M(Al)= 27g/mol, azaz 1 mol Alumínium 27g
M(Al2O3)= 102g/mol, azaz 1 mol Alumínium-klorid 102g.

Ha 108g Alumíniumból (4*27g, mert 4 mol szükséges belőle) keletkezik 102g Alumínium-klorid (2*102g, mert 2 mol keletkezik), akkor 2,7g Alumíniumból x gramm Alumínium-klorid keletkezik. X= (2,7/108)*204, azaz 5,1g Alumínium-klorid keletkezik. (Egyszerű egyenes arányossággal kell kiszámolni.)
0