Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lineáris függvények nyolcadikban

Főoldal » Általános iskola » Matematika
710
Sziasztok!
Segítsetek kérlek! Nyolcadikos vagyok és az egész témát nem értem. Melyik hozzárendelés tartozik lineáris függvényhez? Valaki elmagyarázná ezt az egészet? Mikor lesz egy függvény monotonítása csökkenő és mikor növekvő?
Kérlek ezt a feladatot megoldanátok nekem?:
f: x→- 3/2 x +1
A (-3,hiányzó szám) (hiányzó szám,6)
B (4, hiányzó szám) (hiányzó szám 2/3)
Kérlek megmondanátok a hiányzó szám értékét?
Előre is köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
A hiányzó szám értékeit itt megtalálod a képen, de hihetetlen, hogy 8. osztályosként a függvények alapjait ennyire nem érted! Kidolgozott feladatok:
https://www.geogebra.org/t/linear-function
Videók: https://www.youtube.com/results?search_query=line%C3%A1ris+f%C3%BCggv%C3%A9ny
0

Miközben szzs megoldás leírásával bajlodott, én is írtam egyet.
Nem kell valami szörnyű dologra gondolni, amikor ezeket a
lineáris függvényeket vizsgáljuk. Alakjuk általában `m*x+b`-re hozható, ahol az `m` iránytényező és `b` eltolási érték (y-tengelymetszet) valamilyen valós szám, nyolcadikban legtöbbször inkább nem zérus racionális szám szokott lenni.
Ha megnézzük van benne egy szorzás és egy összevonás. A bonyolultabb osztás, hatványozás, gyökvonás vagy abszolutértékképzés szóba se jön. Ha `m` pozitív akkor monoton növekszik a függvény, ellenkező esetben csökkenésről beszélünk és a grafikonjuk egy egyenes szakasz
akar lenni. Értelmezési tartományuk és az értékkészletük is a teljes valós számegyenes. Viszont szzs A és a B jelölt feladatokra vonatkozóan nem írt semmi instrukciót.

`- 3/2 x +1`
A (-3,hiányzó szám) (hiányzó szám,6)
B (4, hiányzó szám) (hiányzó szám 2/3)

A hiányzó 4 db. pont koordinátáit kellene itt kiszámolni.

A (-3,hiányzó szám) esetén be kell helyettesíteni a függvény képletébe -3-at és ekkor `y=9/2+1=5,5` illetve
(4, hiányzó szám) esetén `y=-12/2+1=-5`.

A feladatot meg is lehet fordítani, erre szolgál a másik két
pont koordinátáinak kiszámítása.
Megoldandó tehát a `- 3/2 x +1=6`, azaz `x=-10/3` illetve
megoldandó a `- 3/2 x +1=2/3`, azaz `x=2/9`.
1