Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
964
A,Hányféleképpen állítható 4 tagú csapatot a30 tagú atlétikai Szakosztály mezei futóversenyre?
B, hányféleképpen jelölhetnek Ki 4 versenyzőt a 100+200+400+800 méteres (svéd)váltó versenyre?
Előre is köszönöm a választ!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
4 tagú csapatot a 30 tagú atlétikai Szakosztály `C_30^4`-féleképpen (30 elem 4-edosztályú kombinációi) állíthat elő, azaz
`frac{30!}{4!*26!}= frac{30*29*28*27*cancel(26!)}{4!*cancel(26!)}=27.405`.

Fogalmam sincs, hogy miként zajlik egy 100+200+400+800 méteres (svéd)váltó verseny. Ha azt tételezem fel, hogy mindegyik szakaszt csak egy versenyző teheti meg a 4 közül, akkor a permutáció jöhet szóba. Ekkor `P_4=4!` azaz `24`-féleképpen.
Módosítva: 6 éve
0