Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítsen holnapra kell és nem értem

Főoldal » Általános iskola » Matematika
456
Mozaik matematika 8. 40/52-g feladat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Általában az ilyen feladatokat úgy oldják meg, hogy vagy egyszerűsíteni vagy bővíteni kell a megadott törtet.
A te feladatod a bővítésről szól.
A bal oldali feladatcsoport esetén a kiindulást a `5/8` jelenti.
Az első feladat `40/x=5/8` az egyszerű törtes egyenlet megoldását jelenti. Látható, hogy 40 az 5-nek 8-szorosa, tehát itt az ismeretlen `x=8*8=64`, így `40/64=5/8`.

Hasonló módon kell gondolkozni a többi törtes feladat megoldásánál is.

A jobb oldali feladatcsoport kindulása a `3/5` lesz.
Ott az utolsó feladat `3/5=x/(-15)` törtes egyenlet.
Itt azt kell észrevenni, hogy (-15) az 5-nek a (-3)-szorosa,
tehát itt az ismeretlen `x=(-3)*3=-9`, így `3/5=frac{-9}{-15}`.
A többi feladat megoldását rád bízom.
0