Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lendület

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1726
Egy álló 73 kg tömegű korcsolyázónak nekiütközik egy 81,6 kg tömegű másik korcsolyázó. Rugalmatlan ütközés után együtt haladnak tovább 16,92 km/h sebességgel. Mennyivel változott meg a rendszer (a két korcsolyázó) összes mozgási energiája?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Az ütközés utána mozgási energiájuk az mv^2/2 képlet alapján:
v=16,92 km/h=4,7 m/s
(73+81,6)*4,7^2/2=1707,557 J

Az ütközés előtt a mozgási energiájuk:
Az ütközés előtt a mozgó korcsolyázó sebessége legyen v, az ütközés utáni sebesség v'=4,7 m/s
Igaz, a lendületmegmaradás miatt, hogy v'(m1+m2)=m2*v+m1*0 ( az első korcsolyázó állt)
tehát v=v'(m1+m2)/m2=4,7*(73+81,6)/81,6=8.905 m/s
Innen a mozgási energia: m1*v^2/2=81,6*8,905^2/2=3235,4 J

A kettő különbsége tehát a megváltozás:
3235,4-1707,557=1527,842 J
Ennyivel csökken tehát az össz mozgási energiájuk az ütközés során!
1