Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Osszetett fuggvenyek abrazolasa SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
483
Hogy kell abrazolni ezeket?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Hát. A legegyszerűbb, ha csinálsz egy táblázatot. Első sorba beírsz pár x értéket, a második sorába pedig beírod y értékét. Utána fel tudod rajzolni a függvényt. Arra vigyázz, ha tört alatt is van x, akkor a függvény nem lesz folytonos, mert lesz olyan pont, ahol y nem értelmezhető, mert 0-val nem lehet osztani. Illetve még két fontos pontod van, az, hogy hol metszi a tengelyeket a függvény. Az x tengelyt ott fogja, ahol x=0, az y-t pedig ott, ahol y=0 (példában kifejtem)

Példa:

`f(x)=(2x-1)/(x-1)` itt kapásból látod, hogy x-1 nem lehet 0, tehát x nem lehet 1. (ezt majd üres karikával kell jelölni a függvényen belül)

Ezután megkeresed, milyen y érték lesz, ha x=0
`f(x)=(2x-1)/(x-1)=(2*0-1)/(0-1)=(-1)/(-1)=1`
Vagyis ha x=0, akkor y=1

Megkeresed, milyen x esetén lesz y=0
`0=(2x-1)/(x-1)`
Ugye egy tört csak akkor lehet 0, ha a számlálója 0 (mivel a nevezőben nem lehet)
Vagyis `0=2x-1 =>x=1/2`
Tehát y=0, x=0,5-nél fogja metszeni az x tengelyt

Utána kiszámolod még pár értékkel, hogy mennyi lesz a függvény értéke (x helyére behelyettesítesz egy számot, és amit kapsz, az az y) Ezeket a pontokat megkeresed a koordináta rendszeredben, és összekötöd őket. Minél több számot helyettesítesz be, annál pontosabb lesz a függvényed képe. Ahol nem értelmezhető a függvény, oda ne feledd, üres karikát kell raknod)


Mivel nem írtad, hányadikos vagy, ezért nem mentem bele a 12.-es emelt matekosok számára tanított deriválásba, ami egyébként inkább egyetemi tananyag.
Módosítva: 6 éve
2