Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Még mindig nem megy

Főoldal » Középiskola » Matematika
631
Egy mértani sorozat harmadik tagja 36-tal nagyobb a másodiknál. E két tag szorzata -243. Határozd meg az első tagot!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A második tag `a_2`, a harmadik tag `a_2q`. A feladat szerint `a_2q=a_2+36` és `a_2*a_2q=-243`, ezt az egyenletrendszert kell megoldani.

Fejezzük ki az első egyenletből `q`-t:

`q=1+36/a_2`

(Itt a leosztás megtehető, mert `a_2` biztosan nem nulla, hiszen ekkor az egész sorozat csupa nulla lenne.)

Helyettesítsük ezt be a második egyenletbe:

`a_2^2*(1+36/a_2)=-243`

`a_2^2+36a_2+243=0`

Másodfokú egyenletünk van `a_2`-re. A megoldóképlet alapján a megoldásai -27 és -9.

Nézzük az első esetet: `a_2=-27`, ekkor `q=1-36/27=-1/3`. Az első tag tehát `a_1=a_2/q=(-27)/(-1/3)=81`.

A második esetben `a_2=-9`, ekkor `q=1-36/9=-3`. Az első tag `a_1=a_2/q=(-9)/(-3)=3`.

Tehát két ilyen sorozat is van:
81, -27, 9, -3, 1, ...
3, -9, 27, -81, 243, ...
1