Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozati nehézségek

Főoldal » Középiskola » Matematika
727
Egy számtani sorozat első tagja 100, a hatodik tagja pedig egyenlő a differenciával. Határozd meg a sorozat második tagját és az első 10 tag összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a_1=100`
`a_6=a_1+5*d` és ez `d`
vagyis
`d=100+5*d\ ⇒\ d=-25`
A sorozat:
100, 75, 50, 25, 0, -25, -50, -75, -100, -125
Ez a tíz tag, ahonnan páronként kiesnek a számok összegzéskor, csak a -125 nem, így az összeg -125.
Módosítva: 6 éve
1