Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ez a fránya matek :(

Főoldal » Középiskola » Matematika
685
Egy számtani sorozatban a1=-11, an=16. Mennyi az n értéke, ha az első n tag összege 25?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Bizony, van olyan, hogy valaminek nincs megoldása:
0

`S_n=((a_1+a_n)*n)/2`, behelyettesítve `25=((-11+16)n)/2=2.5n`, innen `n=10`.

Ezek szerint `a_10=-11+9d=16`, vagyis `d=3`.

És valóban: `-11-8-5-2+1+4+7+10+13+16=25`.
1