Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelelgy

Főoldal » Középiskola » Kémia
1275
Egy propán–bután gázelegyben a szén és a hidrogén tömegaránya 60 :13. Számítsd ki a gázelegy anyagmennyiségszázalékos és tömegszázalékos összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


`M_(C_3H_8)` = 44 `g/(mol)`

`M_(C_4H_(10))` = 58 `g/(mol)`

x mol propánban van `12*3*x` g szén és `8*x` g hidrogén

100-x mol butánban van `(100-x)*12*4` g szén és `10*(100-x)` g hidrogén


`(36x+48*(100-x))/(8x+10*(100-x))` = `60/13`

x = 66.67

Az elegy mol%-os összetétele: 66.67 mol% propán és 33.33 mol% bután.

66.67 mol propán az `66.67*44` = 2933,3 g propán

33.33 mol bután az `33.33*58` = 1933,3 g bután

ez összesen 2933.33+1933.33 = 4866,66 g elegy

4866,66 g elegyben van 2933.33 g propán

100 g elegyben van `100/4866.66*2933.33` = 60,27 g propán

Az elegy tömeg%-os összetétele: 60,27 tömeg% propán és 39,73 tömeg% bután.
1