Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Alkán

Főoldal » Középiskola » Kémia
957
Melyik az az alkán, amelyet tökéletesen elégetve, az égéstermék tömege 4,52-szorosa lesz a kiindulási szénhidrogénének?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_nH_(2n+2)` + (1.5n+0.5) `O_2` `Rightarrow` n `CO_2` + n+1 `H_2O`

`M_(C_nH_(2n+2))` = 12n+2n+2 = 14n+2 `g/(mol)`

1 mol alkánból keletkezik n mol `CO_2` és (n+1) mol `H_2O`

14n+2 g alkánból keletkezik 44n g `CO_2` és (18n+18) g `H_2O`

`4.52*(14n+2)` = `44n+18n+18`

n = 7

A keresett alkán a heptán (`C_7H_(16)`)
0