Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegy tökéletes égése

Főoldal » Középiskola » Kémia
609
1, 80 mol anyagmennyiségű metán-etán gázelegy tökéletes elégésekor 4,68 mol víz keletkezett. Számítsd ki a gázelegy anyagmennyiség-százalékos, térfogatszázalékos és tömegszázalékos összetételét!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
`CH_4` + 2 `O_2` = `CO_2` + 2 `H_2O`

`C_2H_6` + 3,5 `O_2` = 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

x mol metánból 2x mol víz keletkezett

80-x mol etánból 3*(80-x) mol víz keletkezett

2x+3*(80-x) = 4.68 ??

Ennyi nem keletkezhetett. Vagy nem 80 molból indulunk ki, vagy nem 4,68 mol víz keletkezik.
1

`CH_4` + 2 `O_2` = `CO_2` + 2 `H_2O`

`C_2H_6` + 3,5 `O_2` = 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

x mol metánból 2x mol víz keletkezett

80-x mol etánból 3*(80-x) mol víz keletkezett

2x+3*(1.80-x) = 4.68

x = 0.72 mol metán és 1.8-0.72 = 1.08 mol etánt tartalmazott a gázelegy.

1.8 mol elegyben van 0.72 mol metán

100 mol gázelegyben van `100/1.8*0,72` = 40 mol% (térfogat%) metán, 60 mol% etán.

40 mol metán az `40*16` = 640 g metán

60 mol etán az `60*30` = 1800 g etán

Ez összesen 1800+640 = 2440 g

2440 g elegyben van 640 g metán

100 g elegyben van `100/2440*640` = 26.23 g metán

Az elegy 26.23 tömeg% metánt és 100-26.23 = 73.77 tömeg% etánt tartalmazott.

1