Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 8.o

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1148
Honnan tudhatom hogy ez a részecske sav-bázis reakcióban hidrogéniont ad le vagy vesz fel?
És honnan tudhatom hogy ez a részecske ugyanúgy sav-bázis reakcióban elektront ad le vagy vesz fel?

Ha a desztillált víz pH-ja 7 és semleges kémhatású, akkor a kémhatást okozó ionok aránya mi lesz?

Hidrogén-kloridot vízbe vezetünk, reakció egyenlete: HCl + H2O -> H3O+ + Cl-
mi lesz a reakció típusa és mitől függ?

Mit nevezünk redukálószernek és redoxireakciónak?

Magnézium égés reakció terméke?

Honnan tudhatom a reakció tapasztalatát?







Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sav-bázis, részecske
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Hogy honnan tudhatod? A tankönyvből, a füzetből, az órai odafigyelésből és esetleg az internetről, ha az előbbieknél nem találtál segítséget.

Honnan tudhatom hogy ez a részecske sav-bázis reakcióban hidrogéniont ad le vagy vesz fel?

Érdemes ismerni pár savat és pár bázist, akkor könnyebb dolgod lesz.

A sav amelyik hidrogéniont ad le, a bázis, amelyik hidrogéniont vesz fel. Példa:

`HCl` + `H_2O` = `H_3O^+` + `Cl^-`

A HCl volt az, amelyik hidrogéniont adott le a víznek, így ebben a reakcióban a HCl a sav és a `H_2O` a bázis.

`NH_3` + `H_2O` = `NH_4^+` + `OH^-`

Az ammónia felvette a hidrogéniont a víztől, az `NH_3` a bázis, a `H_2O` a sav.

És honnan tudhatom hogy ez a részecske ugyanúgy sav-bázis reakcióban elektront ad le vagy vesz fel?

Ha a desztillált víz pH-ja 7 és semleges kémhatású, akkor a kémhatást okozó ionok aránya mi lesz? egyenlő

Hidrogén-kloridot vízbe vezetünk, reakció egyenlete: HCl + H2O -> H3O+ + Cl-
mi lesz a reakció típusa és mitől függ?

Mit nevezünk redukálószernek és redoxireakciónak?

Redukálószer: a reakciópartnerét redukálja, tehát ő maga oxidálódik.

Redoxireakció: elektronátmenettel járó reakció.

Magnézium égés reakció terméke?

2 Mg + `O_2` = 2 `MgO`

A reakció terméke a magnézium-oxid.

Honnan tudhatom a reakció tapasztalatát?

A magnézium szürkés színű, csillogó felületű, puha fém, vakító lánggal ég.
Az égés után fehér színű, szilárd anyagot kapunk, amely könnyen szétporlad.
0