Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika ,hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
1753
1 kg 0 °C jégből szeretnénk 30 °C-os vizet készíteni,normál nyomáson.Mennyi energia kell ehhez ? A víz fajhője 4160 J / (kg*K),a jég olvadáshője 335 kJ/kg.
Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
2 részre kell bontani a feladatot:
#1. jég felolvasztásához szükséges energia:
E = tömeg * jég olvadáshője = 1 * 335 kj/kg = 335 kJ

Így lesz 1 kg 0 fokos vizünk.
#2. víz melegítése 30 fokkal:
E = tömeg * hőmérsékletváltozás * fajhő = 1 * 30 * 4160 = 124800 J = 124.8 kJ

Tehát összesen 335 + 124.8 = 459,8 kJ energia szükséges.
0