Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érintősík egyenlete

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
784
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A felület egy `sqrt(18)` sugarú hengerpalást, amelynek tengelye `vec {e_3}`. A `(3, -3, 2)` pont könnyen ellenőrizhetően rajta van a felületen (`u=-arccos(3/sqrt(18))` és `v=2`). A tengely `(0, 0, 2)` pontját a `(3, -3, 2)` érintési ponttal összekötő egyenes merőleges az érintősíkra, tehát a `(3, -3, 0)` vektor a keresett sík normálvektora. Még szerencsésebb, ha az `(1, -1, 0)` normálvektort választjuk, ekkor kevesebbet kell számolni.

Tehát keressük azt a síkot, amelyen rajta van a `(3, -3, 2)` pont, és normálvektora az `(1, -1, 0)` vektor. Ennek egyenlete:

`1*(x-3)-1*(y+3)+0*(z-2)=0`

`x-y=6`

Vagy paraméteres egyenlettel:

`vec r(u,v)=u vec {e_1} + (u-6) vec {e_2}+ v vec {e_3}`
Módosítva: 6 éve
1