Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Síkgörbe ívhossza

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
524
Határozza meg az alábbi paraméterezésű síkgörbe ívhosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A görbe: `\mathbf{r} = [[4t+5],[2t^2-3]]`

A deriváltja: `\dot\mathbf{r} = [[4],[4t]]`

A derivált hossza: `|\dot\mathbf{r}| = 4sqrt(t^2 + 1)`

Ezt kell integrálni az ívhosszhoz:

`S=int_0^3 4sqrt(t^2 + 1) dt`

Egy ilyen típusú integrált korábban részletesen levezettem itt: https://ehazi.hu/q/25755

Ez pedig lényegében megegyezik a te feladatoddal, a megoldás számértéke is azonos: https://ehazi.hu/q/25758

Ellenőrzés: https://www.wolframalpha.com/input/?i=%5B4t%2B5%2C2t%5E2-3%5D%2C+0%3Ct%3C3+arc+length
0