Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai egyensúly

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
474
Csatoltam a feladatot, köszönöm ha ránézel.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, egyensúly, kémiaiegyensúly, egyensúlyireakció
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
2,

a, Először ki kell számolnunk a kiindulási koncentrációkat:

`c_(H_2)` = `0.1/0.5` = 0.2 `(mol)/(dm^3)`

`c_(I_2)` = `0.2/0.5` = 0.4 `(mol)/(dm^3)`

`c_(HI)` = `0.2/0.5` = 0.4 `(mol)/(dm^3)`

átalakul mindkettőből x, keletkezik 2x HI.

Az egyensúlyi elegyben lesz (0.2-x) `(mol)/(dm^3)` `H_2`, (0.4-x) `(mol)/(dm^3)` `I_2` és 0.4+2x `(mol)/(dm^3)` HI.

Felírjuk az egyensúlyi állandót:

`K_c` = `([HI]^2)/([H_2]*[I_2])` = `(0.4+2x)^2/((0.2-x)*(0.4-x))` = 0.096

Megoldod x-re:

`x_1` = -0.1345

`x_2` = -0.29

A második gyök nem lehet, mert 0.2 az egyik komponens koncentrációja, negatív koncentráció lenne. Attól, hogy negatív megoldás jött ki, ne ijedj meg, az egyensúly a bomlás irányába van eltolódva, tehát az egyensúlyban 0.4-2*0.1345 = 0.131 `(mol)/(dm^3)` lesz a HI koncentrációja.


b,

Nincs mólszámváltozás, az egyensúlyi elegyben lesz összesen 0,1+0,2+0,2+0,1 = 0,6 mol anyag; mindez 0.5 `dm^3`-ben és 400 K-en.

pV = nRT

p = `(n/V)*R*T` = `c*R*T` = `1.1*10^(-3)*8,314*400` = `(0.6/0.0005)*8.314*400` = 3 990 720 Pa = 3,99 MPa

0