Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes vonalú egyenletes mozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
1351
Egyemástól 60 km-re lévő állomásokról egy szerre indul egymással szemben egy gyorsvonat és egy személyvonat. A gyorsvonat sebessége 70km/h , míg a személyvonaté 50km/h.
a)Határozzuk meg a találkozásig megtett utakat!
b) Mennyivel később kell indulnia a gyorsvonatnak, hogy a két állomás közötti távolság felénél talalkozzanak?
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

a, Ha egyszerre indulnak, akkor az első megtett x óra alatt `70*x` km-t, a másik `50*x` km-t. Együtt megtettek `(70+50)*x` = `120*x` km-t, ami éppen 60 km.

120x = 60

x = `1/2` fél óra múlva találkoznak, az első vonat addig megtett `0.5*70` = 35 km-t, a másik vonat megtett `0.5*50` = 25 km-t.

b, A lassabb vonat a 30 km-es távot megteszi `30/50` = 0.6 óra alatt. A gyorsabb vonat a 30 km-es távot megteszi `30/70` = `3/7` óra alatt.

x = `3/5`-`3/7` = `(21-15)/35` = `6/35` órával kell később indulnia a gyorsvonatnak. (`6/35` óra = 10 perc 17 mp)
0