Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Idő kiszámolás

Főoldal » Középiskola » Fizika
806
Egy folyó menten levő lévő két város között a motorcsónak folyón lefele haladva az utat 3 óra alatt tette meg,a folyón felfele haladva pedig ugyanolyan motor teljesítménnyel 5 óra alatt.Mennyi idő alatt jut el egyik városból a másikba egy vízre helyezett tutaj?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Lefelé: `s/(v_"cs"+v_"víz")=3\ óra\ \ ⇒\ \ s=3*(v_"cs"+v_"víz")`
Felfelé: `s/(v_"cs"-v_"víz")=5\ óra\ \ ⇒\ \ s=5*(v_"cs"-v_"víz")`
röviden
`3*(v_"cs"+v_"víz")=5*(v_"cs"-v_"víz")`
`v_"cs"=4*v_"víz"`
A vízen csordogáló tutaj ideje: `s/v_"víz"`
Kiszámolható a kezdeti egyenletekből
`s/(v_"cs"-v_"víz")="5 óra"`
`s/(4*v_"víz"-v_"víz")="5 óra"`
`s/(3*v_"víz")=5\ óra`
`s/v_"víz"=color(red)"15 óra"`

1

Kászonom szépen a sok segítséget.
0