Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
574
Sziasztok. Segítségre lenne szükségem egy matematikai feladatban. K2-es szintű és nem értem, hogy kellene egyáltalán elkezdeni.
A feladat: Vázoljuk a következő függvényeket grafikonon és jellemezzük a függvényeket! f(x)=sin(x-π/2)+cosx
Köszönöm szépen előre is a segítséget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Tudjuk, hogy sin(x)=cos(π/2-x), ez alapján átírjuk:

sin(x-π/2)+cos(x)=cos(π/2-(x-π/2))+cos(x)=cos(π-x)+cos(x)

Azt is tudjuk, hogy cos(x)=cos(-x), ezért

cos(π-x)+cos(x)=cos(x-π)+cos(x), továbbá azt is tudjuk, hogy cos(x)=-cos(x-π), tehát

cos(x-π)+cos(x)=cos(x-π)-cos(x-π)=0, tehát az eredeti függvény =0, ezt pedig nem túl nagy kihívás jellemezni.
0