Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika S.O.S

Főoldal » Középiskola » Matematika
458
Valaki levezetné ezt a kettő feladattípust mert nem nagyon értem
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

1,


`((7a^2*b^6)^2)/(2a^3*b^4)^3:(49a^3b^4)/(4a^4*b^2)^2` =

Felbontjuk a zárójeleket:

`(49a^4b^(12))/(8a^9b^(12)):(49a^2b^4)/(16a^8b^4)` =

törtet törttel úgy osztunk, hogy a reciprokával szorozzuk:


`(49a^4b^(12))/(8a^9b^(12))*(16a^8b^4)/(49a^3b^4)` =

Törtet törttel úgy szorzunk, hogy számlálót a számlálóval, nevezőt a nevezővel szorozzuk:

Azonos alapú tagok szorzása: az azonos alap marad, a kitevőt összeadjuk:

Azonos alapú tagok osztása: az azonos alap marad, a kitevőket kivonjuk:

`(49*16*a^(12)b^(16))/(49*8*a^(12)b^(16))` = 2



2.

`(2.6*10^(-3)*3*10^(-2))/(2.7*10^4*1.3*10^8)` =

csoportosítunk, a tizes hatványokat egy csoportba, a nem tizeseket egy másikba:

`(2.6*3)/(2.7*1.3)*(10^(-3)*10^(-2))/(10^4*10^8)` =

A nem tizeseket kiszámoljuk, a tíz hatványokat az 1. példa szerint:

( -3+ -2) - (4+8) = -5-12 = -17 )


= `2.22*10^(-17)`
0