Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sav-bázis, ph feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
395
Hány mólnyi sósav gázt kell elnyeletni 100,0 cm^3 0,200 mol/dm^3 koncentrációjú ammónia oldatban, hogy a pH 8,00 legyen? A gáz bevezetése során nem változik az oldat térfogata. (Az ammónia disszociációs állandója 1,80*10^-5)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, pH, sav-bázis
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`NH_3` + HCl `Leftrightarrow` `NH_4Cl` + `H_2O`


A reakció során keletkezik x `(mol)/(dm^3)` `NH_4Cl` és ugyanennyi `(mol)/(dm^3)` `NH_3` fogy, az oldatban marad 0,2-x `(mol)/(dm^3)`.

Puffer keletkezik, a pufferelegyek pH-ja:

`K_b` = `[OH^-]*(c_("só")/c_("bázis"))`

`K_b` = `1.8*10^(-5)`

`[OH^-]` = `10^(-6)` `(mol)/(dm^3)`

`c_("só")` = x `(mol)/(dm^3)`

`c_("bázis")` = 0.2-x `(mol)/(dm^3)`

`1.8*10^(-5)` = `10^(-6)*(x/(0.2-x))`

x = 0.189

1000 `cm^3` oldatban van 0.189 mol HCl

100 `cm^3` oldatban van 0.0189 mol HCl, ennyi HCl-gázt kell elnyeletni.
0