Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szabályos négyszög alapú gúla felszín,térfogat számítás ?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1320
Egy szabályos négyszög alapú gúla testmagassága 14 cm alapéle 5cm. Mekkora az alaplap és az oldallap által bezárt szög ? Mekkora a test felszíne térfogata ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A lap és az oldallap által bezárt szög:
Oszd fel az alap négyzetet 4 kis négyzetre és rajzold be a magasságot a plusz csúcsból az alaphoz. Az egyik oldalt közepét az alap közepével összekötő vonal és a magasságvonal egy derékszögű háromszöget ad, aminek a befogói a magasság és az alapélhossz fele. A keresett szög tangense ezek alapján 14 cm / 5/2 cm.
tan(α) = 14 / (5/2)
tan(α) = 28 / 5
α = arctan(28 / 5)

A test felszíne: van 4 háromszöget, aminek az alapja 5cm, magasságuk pedig a pythagoras tételből számítható:
Toldallap = 5 cm *  2.52 cm2 + 142 cm2 
Az alap területe, ami négyzet alakú:
Talap = 5cm * 5cm
A teljes felszín pedig:
A = Talap + 4 * Toldallap

A test térfogata alap * magasság / 3.
V = Talap * 14cm / 3.
Módosítva: 9 éve
0