Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyorsulás

Főoldal » Középiskola » Fizika
508
Egy sportoló,aki 6 m/s sebességél futott viszonylag hosszú ideig,3 s alatt állt meg.a).Mekkora volt a gyorsulása, ha egyenletesen lassult le?b)A lassítás során során mekkora volt az átlagsebessége? c)Mekkora utat tett meg összesen mozgásának utolsó 10 másodperce alatt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a)
`a=(Δv)/(Δt)`
A sebeség változása `Δv=v_2-v_1=0 m/s - 6 m/s = -6 m/s`
Az idő pedig `Δt=3\ s`
Tehát a gyorsulás `a=(-6 m/s)/(3\ s)=-2 m/s^2`
(Azért negatív, mert ez lassulás)

b)
Ha egyenletesen lassult (igen), akkor az átlag a kezdő és végsebesség átlaga. Vagyis a 6-nak és a 0-nak az átlaga, ami 3 m/s

c)
Az utolsó 10 másodpercből 3 másodpercig lassult, előtte pedig 7 másodpercig állandó 6 m/s-mal ment. A 7 másoperc alatt megtett `s_1=v_1·t_1` utat (nem számolom ki), a lassulást meg fel lehet fogni úgy is, hogy az előbb kiszámolt átlagsabasséggel ment 3 másodpercig `s_2=v_"átl"·t_2` utat. Ezeket add össze.
0