Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika sos

Főoldal » Középiskola » Fizika
489
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A víz sebessége:
`m·g·h=1/2·m·v^2`
`v=sqrt(2gh)`

Ha 1 másodperc alatt `m` tömegű vizet öntünk, akkor a lezúduló víz lendülete `m·v`. Feltételezhetjük, hogy rugalmas ütközés történik, tehát az impulzusváltozás `2mv`.
Az impulzusváltozás osztva az idővel adja az átlag erőt:
`F=(2mv)/t`
`t=1` másodperccel kell osztani:
`F=(2m sqrt(2gh))/t=m(sqrt(8gh))/(1\ s)`
A mérleg `M="0,5"\ kg` tömeget mutat, tehát `F=M·g`-nek megfelelő erő hat rá:
`M=F/g=m(sqrt(8gh))/(g·1\ s)=m sqrt((8h)/g)/(1\ s)=m·sqrt((8·"1,5"\ m)/(10 m/s^2·1\ s^2))=m·sqrt("1,2")`

Tehát ennyi vizet kell másodpercenként önteni:
`m=M/sqrt("1,2")=(0,5\ kg)/sqrt("1,2")`
0