Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
704
Egy etán-etén gázelegy tökéletes elégetéséhez elvileg 3,2-szeres anyagmennyiségű oxigén szükséges. Számítsuk ki a gázelegy térfogat-százalékos összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


`C_2H_6` + 3,5 `O_2` = 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

`C_2H_4` + 3 `O_2` = 2 `CO_2` + 2 `H_2O`


x `cm^3` etán és 100-x `cm^3` etén

x `cm^3` etánhoz `3.5*x` `cm^3` oxigén szükséges.

(100-x) `cm^3` eténhez `3*(100-x)` `cm^3` oxigén szükséges.

összesen `3.5x+3*(100-x)` = 320 `cm^3` oxigén szükséges.

x = 40 % etán és 60 % etén.
1